首页 > 商业空间

生长的记忆-美祥1969木制体验中心
-----河南二合永建筑装饰设计有限公司

坐落地点:河南.郑州.农业南路

Location: Henan. Zhengzhou. Nongye South Road

设计单位:河南二合永建筑装饰设计有限公司

Design unit: Henan Erheyong Building Decoration Design Co., Ltd.

室内设计:曹刚  阎亚男

Interior designer: Cao Gang, Yan Yanan

项目面积:600平米

Project area: 600 square meters

主要材料:榆木皮    稻草腻子    清水混凝土

Main material:Elm.'s skin  Straw putty  Faced concrete

摄影:牧马山庄    吴辉

Photography: Wu Hui


这是一场有关记忆的回归之旅,一个能与人情绪产生对话的体验空间。

This is a journey of returning to memory, a space of experience that can create a dialogue with people's emotions.

这是一场有关记忆的回归之旅,一个能与人情绪产生对话的体验空间。This is a journey of returning to memory, a space of experience that can create a dialogue with peoples emotions.

这是一场有关记忆的回归之旅,一个能与人情绪产生对话的体验空间。平面布置方面,利用对山村坡道与住户之间连接的特征,对这种特征关系的理解运用在平面的布局中。好似一座宁静的小山村,一条斑驳的坡道,右边是”李家”,再往上走,左边是”张家”,走着就走到了大家聚会的大树下,碰到熟悉的人就问声吃了吗......

This is a return journey to memory, an experience space that creates a dialogue with people's emotions. Plane layout, using characteristics of connection between mountain village ramps and households, the understanding of this feature relationship is used in the layout of the plane. Like a quiet little mountain village, a mottled ramp, on the right is “Li Family”, go up again, the left is "Zhang Family", walking down to the big tree where everyone meets, meet familiar people and ask “Did you eat yet”......

生长的记忆-美祥1969木制体验中心

生长的记忆-美祥1969木制体验中心

公共走道部分材料上用了1800多根的贴木皮圆管和上百斤的干树叶, 整个空间都在与人产生互动,有情感的也有体感的。在空间中还对声音的部分进行了设计,每间隔3分钟几声鸟鸣也让人与空间的共鸣有了新的连接点。在这种情绪的支配下三两好友在“村子”的道路中就能够沟通,畅聊,回忆。

More than 1,800 sticky veneer tubes and a hundred pounds of dried leaves were used on the materials of the public walkways, the entire space is interacting with people, both emotionally and physically. Parts of the sound were also designed in space, and each bird sounded at intervals of three minutes also created a new connection point with the resonance of space. Under the control of this emotion, the two friends can communicate, chat, and recall in the "village" road.


"最好的建筑是我们身在其中却不知道自然从哪里终了,艺术从哪里开始..."

The best building is where we are but we don’t know where the end of nature is, where does art begin?


现今的生活节奏越来越快,一幢幢钢筋混凝土的建筑拔地而起,生活在这个空间的人们就像一个个没有了灵魂的生物,机械的重复着每一天。在仿佛笼子的空间里,没有了回忆,没有了交流,更没有了每个人的喜怒哀乐。在这个名为“生长的记忆”的作品里,设计师曹刚和阎亚男希望打破这种空间上的阻隔,创造一个能与人的情绪产生对话的体验空间。

Nowadays, the rhythm of life is getting faster and faster. A building with reinforced concrete rises from the ground. People living in this space are just like living creatures without souls. The machines repeat every day. In the cage-like space, there are no memories, no exchanges, no more everyone's joys and sorrows. In this work called "Growing Memory", designers Cao Gang and Yan Ya Nan hope to break this spatial barrier and create an experience space that can create dialogue with human emotions. Like a quiet little mountain village, a mottled ramp, on the right is “Li Family”, go up again, the left is "Zhang Family", walking down to the big tree where everyone meets, meet familiar people and ask “Did you eat yet”......


生长的记忆-美祥1969木制体验中心

入口 Entrance

在平面布置上,设计师利用对小山村山路与住户之间连接关系的理解,把项目的平面当作一个小山村的规划来做,希望项目的公共部分与私密部分,山路坡道部分与每个家庭之间产生某种联系,让进去的人有似曾相识的感觉,就好似一座宁静的小山村,一条斑驳的坡道,右边是”李家”,再往上走,左边是”张家”,走着就走到了大家聚会的大树下,再往上走就到了村支书家开会的地方,碰到熟悉的人就问声“吃了吗?”

In the layout, the designer uses the understanding of the connection between the Xiaoshan Village Road and the households, and regards the plane of the project as a planning of a small village. It is hoped that the public and private parts of the project will be part of the mountain slope and each people have some kind of link between families, people who get into all have a sense of deja vu.


生长的记忆-美祥1969木制体验中心

楼梯间 staircase

公共走道的设计材料选用了1800多根贴木皮圆管和上百斤的干树叶,设计师希望让整个方案由平面生长为一个立体的空间,一个有回忆、有林、有路、有家、有记忆的空间。

The design material of the public walkway used more than 1,800 pieces of veneer tubes and hundred pounds of dried leaves. The designer hoped that the entire plan would grow from a flat surface to a three-dimensional space, with memories, forests, roads, and homes, memorable space.


生长的记忆-美祥1969木制体验中心步道 Trails

整个设计灯光的运用,空调的出风方向,都做了特别的规划,人走在坡道的过程中,灯光就像阳光一样透过树林洒在人的身上,空调的风就像微风一样抚慰着身体的每一寸肌肤。整个空间都在与人产生互动,有情感的也有体感的。

The use of the entire design lighting and the direction of the air conditioning have been specially planned. When people walk on the slopes, the light shines through the trees like the sun. The wind of the air conditioning is just like a breeze, every inch of your skin. The entire space is interacting with people, both emotionally and physically.


生长的记忆-美祥1969木制体验中心

生长的记忆-美祥1969木制体验中心

坡道 Ramp

空间还对声音部分的控制上进行了设计,每次间隔三分钟的几声鸟鸣让人与空间,与自然的共鸣有了新的连接点。在这种情绪的支配下三两好友在“村子”的道路中就能够沟通,畅聊,回忆。

The space has also been designed with respect to the control of the sound part, with a few bird songs and a space of three minutes each time, and a new connection point with the natural resonance. Under the control of this emotion, the two friends can communicate, chat, and recall in the "village" road.


生长的记忆-美祥1969木制体验中心展示区 Display area


“各家各户”的私密空间,根据各自的用途,设计上也进行了特别的规划,有“李家”的客厅,里面还有几张门神,也有“王家”的餐厅,里面放置几张八仙桌,还有竹编的盖筐,藤编的暖水瓶,掺有秸秆的灰墙,“大树”下一张桌子上还可以杀几盘象棋。这一切的场景在设计中都是采用现代简约的设计方式去进行表现,让这些充满回忆的物件成为主角。

The private space of each household is designed according to its own purpose. There are "Li Family" living rooms, there are several door gods, and there are also "Wang Family" restaurants, eight-god tables, bamboo-covered baskets, rattan-made warm water bottles, ash-studded gray walls, under “big trees”, you can also play several sets of chess on the table.


生长的记忆-美祥1969木制体验中心

生长的记忆-美祥1969木制体验中心

生长的记忆-美祥1969木制体验中心

空间的配饰用了比较少的饰品,只是选用了一些能让人产生情绪共鸣的竹筐、树叶、朽木等,在空间中大量“留白”也希望给每一位体验者预留出各自的情绪链接空间,希望在空间的情绪中除了设计师能够找寻到属于自己的情绪,回忆,也希望每一位有不同生活经历的人,在这个空间里能够触发自己记忆里的喜怒哀乐。

The accessories used in the space used less ornaments, but selected bamboo baskets, leaves, and dead wood that made people feel emotional. In space, there was a lot of “white space” and they wanted to reserve for each experiencer. Emotional link space, hope that in addition to the designer's emotions in the space can find their own emotions, memories, but also hope that everyone with a different life experience, in this space can trigger their memories of emotions.



Copyright © 2018 河南二合永建筑装饰设计有限公司 豫ICP备15008847号-1 技术支持:河南智巢